muffinki z daktylami bez cukru
suche składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (tu użyłam mąki 3 ziarna - mieszanka mąki pełnoziarnistej pszennej, żytniej i orkiszowej)
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru waniliowego (z wanilią)
mokre składniki:
1 szklanka kefiru
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody (wrzątku)
12 daktyli (daktyle mokre, bo miksuję je z wodą, ale o tym dalej)
dodatkowo:
1/3 szklanki rodzynek
6 moreli suszonych - bo tylko tyle miałam...
Najpierw zajmuję się bakaliami - płuczę suszone owoce i rodzynki. Daktyle zalewam 1/2 szklanki wrzątku i odstawiam. Morele i rodzynki również parzę wrzątkiem.
W dużej misce mieszam suche składniki. W mniejszej miksuję blenderem daktyle z wodą, wbijam jajko, wlewam kefir i olej, mieszam widelcem. Wlewam do dużej miski z suchymi składnikami i mieszam wszystko razem.
Wykładam na blachę muffinkową i wkładam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Moja uwaga - muffinki nie są bardzo słodkie, ale tylko tyle miałam w domu bakalii. Jeśli ktoś lubi słodkie, to warto dodać więcej daktyli. Ja lubię takie mało słodkie, zjadam na kolację do kawy zbożowej.
Też lubię robić muffiny, kiedy mam ochotę na coś słodszego :) Są proste do wykonania, a dają tyle radości - przynajmniej mi;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
nie znam nikogo, komu nie dawałyby radości,
Usuńrównież pozdrawiam :-)
pyszne zdrowe babeczki, bardzo lubię takie słodkości bez wyrzutów sumienia:)
OdpowiedzUsuń