środa, 20 lutego 2013

Kasza jaglana na słodko

Kasz jaglana podobno ma właściwości rozgrzewające. Dlatego to jedno z moich ulubionych zimowych śniadań. Ciepłe i bardzo sycące.

kasza jaglana na słodko

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
kilka łyżek mleka
4 orzechy włoskie
6 migdałów
4 daktyle
1 łyżka ksylitolu
szczypta cukru waniliowego (z wanilią)
1 łyżka powideł śliwkowych


Kaszę jaglaną płuczę kilkakrotnie. Wsypuję do garnka i zalewam 3/4 szklanki wody. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości. Pod koniec dodaję mleko, żeby nadać delikatniejszy smak. W razie potrzeby dolewam wody.
Na koniec dodaję posiekane orzechy, migdały, daktyle oraz ksylitol i cukier waniliowy.
Dodatki oczywiście zależą od tego co akurat mam. Dobre byłyby też owoce, np. banan. Też ksylitol to taki eksperyment z ostatnich dni - oczywiście z powodzeniem można zastąpić np. miodem.





 
Jem póki ciepłe.



Do smaku dekoruję powidłami śliwkowymi.

Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja. Jak się nie uda zmieścić na śniadanie - z powodzeniem można zabrać do pracy i zjeść na zimno.

6 komentarzy:

  1. kasza jaglana na słodko -tylko tak jadam ;d pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie na słodko też może być, ale nie do śniadania :-) śniadanie ma być duże i sycące!
      ;-)

      Usuń
  2. bardzo lubię zaczynać dzień z jaglanką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm już wiem co jutro na śniadanie zjem :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. to może być coś dla mnie :) jutro obowiązkowo! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. polecam, polecam, na tą pogodę idealne! :-)

    OdpowiedzUsuń