kasza jaglana na słodko
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
kilka łyżek mleka
4 orzechy włoskie
6 migdałów
4 daktyle
1 łyżka ksylitolu
szczypta cukru waniliowego (z wanilią)
1 łyżka powideł śliwkowych
Kaszę jaglaną płuczę kilkakrotnie. Wsypuję do garnka i zalewam 3/4 szklanki wody. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości. Pod koniec dodaję mleko, żeby nadać delikatniejszy smak. W razie potrzeby dolewam wody.
Na koniec dodaję posiekane orzechy, migdały, daktyle oraz ksylitol i cukier waniliowy.
Dodatki oczywiście zależą od tego co akurat mam. Dobre byłyby też owoce, np. banan. Też ksylitol to taki eksperyment z ostatnich dni - oczywiście z powodzeniem można zastąpić np. miodem.
Jem póki ciepłe.
Do smaku dekoruję powidłami śliwkowymi.
Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja. Jak się nie uda zmieścić na śniadanie - z powodzeniem można zabrać do pracy i zjeść na zimno.
kasza jaglana na słodko -tylko tak jadam ;d pysznie !
OdpowiedzUsuńnie na słodko też może być, ale nie do śniadania :-) śniadanie ma być duże i sycące!
Usuń;-)
bardzo lubię zaczynać dzień z jaglanką :)
OdpowiedzUsuńmmm już wiem co jutro na śniadanie zjem :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńto może być coś dla mnie :) jutro obowiązkowo! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpolecam, polecam, na tą pogodę idealne! :-)
OdpowiedzUsuń