Mój żołądek nie lubi słodkiego mleka - toleruje jedynie niewielkie ilości w kawie albo płatkach owsianych (które przygotowuję na wodzie i dodaję troszkę mleka). Uwielbiam maślanki, kefiry, jogurty. Ale odkąd odkryłam rożne "mleka" wegańskie i zobaczyłam jak łatwo je zrobić, wegańskie "mleko" coraz częściej gości w mojej kuchni.
koktajl ryżowo-bananowy
100 g ryżu brązowego
1,5 szklanki wody
2 banany
1 łyżeczka miodu gryczanego
Gotuję ryż i miksuję z wodą. Dodaję banany i miód i dalej miksuję. Do skutku.
A ten skutek jest przepyszny!
Miód gryczany dodałam głównie dla zaostrzenia smaku - spokojnie można go wymienić na coś innego, wegańskiego.
Gęsty i kremowy.
Idealny na domowe drugie śniadanie podczas choroby, jako ukojenie dla bolącego gardła :-)
Mhmmm, taki prosty a genialny! Pycha!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się!
OdpowiedzUsuń