wtorek, 12 marca 2013

Zupa z zimowych warzyw

Znowu na obiad szybka, rozgrzewająca zupa. Na późny powrót z pracy, zimny wiatr i śnieg za oknem. Trzeba się rozgrzewać, żeby nie zachorować. Jak zwykle na takie okazje - pyszne i szybkie zupy-kremy są niezawodne. Dziś zupa z warzyw zimowych, gęsta i ciepła.

zupa z zimowych warzyw

1/2 dużego selera
1 duży korzeń pietruszki
1 duży korzeń marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, cząber
odrobina sproszkowanego chili
1/2 szklanki mleka

Jak szybko zrobić zupę? Wracam do domu, wstawiam szybko pełen czajnik wody na gaz. Obieram warzywa i kroję niedbale w kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam wrzątkiem z czajnika, tuż poniżej poziomu warzyw. Gotuje pod przykryciem. Cebulkę podsmażam na oliwie i jak już będzie pięknie brązowa, dorzucam do zupy. Jak już wszystko będzie miękkie dodaję przyprawy i blenderuję. Dla uzyskania właściwej konsystencji (ja akurat lubię dość geste zupy) dodaję mleko.



 


Z podanych proporcji wychodzą dwie naprawdę spore porcje, które szybko znikają.



Zimowa zupa krem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz