poniedziałek, 4 marca 2013

Ryż brązowy z zieloną soczewicą

Proste i smaczne danie. Bardzo dobre połączenie, ponoć pozytywnie wpływa na przyswajanie białka z soczewicy. Nie potrafię tego zweryfikować, ale wierzę w to, bo co mi pozostało ;-)

ryż z soczewicą

1 szklanka ryżu brązowego
1 szklanka zielonej soczewicy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lepszy pewnie byłby świeży, ale nie miałam)
1/2 łyżeczki kminku mielonego
pieprz świeżo mielony


Soczewicę płuczę i moczę przez jakieś pół godziny. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę. Dodaję czosnek i przyprawy. Wsypuję ryż i podsmażam. Podlewam wodą (lub bulionem warzywnym) i dodaję soczewicę. Duszę do miękkości, pod przykryciem, uzupełniając płyn.


 

I jem przez 2 dni na obiad :-)
 

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

1 komentarz: