Robiąc mleko migdałowe, planowałam migdałową pulpę przerobić na ciastka. Ale że lodówka świeci pustkami, a na obiad zjadłabym coś dobrego i szybkiego - migdały wylądowały na patelni w postaci kotletów. Przygotowanych w 5 minut.
kotlety migdałowe
pulpa migdałowa po mleku migdałowym (z 1 szklanki migdałów)
2 łyżki ajwaru ostrego
1 jajko
2 łyżki zmielonych płatków jęczmiennych do obtoczenia
olej do smażenia
Pulpę mieszam z ajwarem i jajkiem. Konstystencja zależna od stopnia odciśnięcia pulpy - w razie potrzeby zagęścić lub rozrzedzić. Mi wyszła idealna. Formuję małe, płaskie kotleciki. Obtaczam w zmielonych płatkach. Smażę na oleju. Voilà.
Z proporcji tych wyszło mi 8 niedużych kotlecików - w sam raz na obiad dla dwóch osób.
Podsumowując: z 1 szklanki migdałów uzyskałam 1 litr mleka i 8 kotlecików. Chyba jednak to mleko migdałowe nie jest takie drogie ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz