Zanim zaczęłam robić mleko szukałam w sieci prostego przepisu. Znalazłam na I can't believe it's vegan. Mleko robię według przepisu najbardziej podstawowego i najszybszego, ale muszę go tu zapisać, by za każdym razem nie szukać w sieci, ile tej wody dodać.
mleko sojowe
1 szklanka ziaren soi
6 szklanek wody
woda do płukania i moczenia
Soję płuczę i zalewam trzema szklankami wody na około 12 godzin (zwykle rano przed pracą, bo mleko robię wieczorem). Po tym czasie miksuję blenderem jak najdrobniej, dolewając kolejne 3 szklanki wody. Gotuję około 5-10 minut, uważając bardzo by nie wykipiało. Odcedzam przez pieluchę tetrową i zlewam do szklanej butelki.
Można dosłodzić do smaku, ale ja używam głównie do owsianek - więc nie dosładzam, tylko dodaję suszone owoce lub inne dodatki.
Można dosłodzić do smaku, ale ja używam głównie do owsianek - więc nie dosładzam, tylko dodaję suszone owoce lub inne dodatki.
W lodówce można ponoć przechowywać do 3 dni, ale u nas zawsze znika wcześniej :-)
Bardzo fajny przepis. Wczoraj zostawiłam soje do namoczenia, a dzisiaj rano mogłam się delektować poranną kawką z mlekiem własnej roboty. Wyszło wyjątkowo smaczne.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie. łatwe, tanie i smaczne :-)
Usuń