Wegetariańska wersja łazanek z kapustą to raczej nie jest wzorcowe wegetariańskie danie. Uważam, że nie jest zbilansowane i nie może być samodzielnie traktowane jako pełnowartościowy posiłek. Jednak od czasu do czasu (mi zdarza się tak raz na pół roku) i w towarzystwie odpowiedniej zupy nie przyniesie szkody.
A jest proste, dość szybkie i przypomina czasy sielankowego dzieciństwa. Tyle że wtedy to mama robiła łazanki, a kapusta była z własnego ogródka. Ale cóż, wszystko wskazuje na to, że te czasy niedługo powrócą, póki co - makaron udaje łazanki, a kapusta z warzywniaka za rogiem.
wegetariańskie łazanki z kapustą
1/2 główki kapusty
1 cebula
kilka łyżek oliwy z oliwek / ja daję sporo, ale można mniej
1 łyżeczka kuminu
pieprz, sól
czarnuszka do posypania
w roli łazanek - makaron jajeczny tasiemki (uwaga: z białej mąki)
Na oliwie podsmażam cebulę, dodaję posiekana kapustę, chwilę smażę i dolewam wrzątku. I duszę, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiam do smaku. W międzyczasie gotuję makaron. Tym razem jajeczny z białej mąki, bo lepiej udaje robione kiedyś przez mamę łazanki.
Na oliwie podsmażam cebulę, dodaję posiekana kapustę, chwilę smażę i dolewam wrzątku. I duszę, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiam do smaku. W międzyczasie gotuję makaron. Tym razem jajeczny z białej mąki, bo lepiej udaje robione kiedyś przez mamę łazanki.
Na talerzu posypuję czarnuszką. Ładnie i smacznie.
Bardzo lubię,ale zdecydowanie za rzadko je gotuję:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga,szczegóły tu http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
Miłej zabawy :)
są bardzo smaczne, polecam :)
Usuńa za zaproszenie dziękuję - z zasady nie biorę udziału w blogowych grach i zabawach, które nie dotyczą przepisów. pozdrawiam :)