piątek, 26 kwietnia 2013

Owsianka migdałowo-orzechowa

Moje życie zmieniło smak odkąd odkryłam, że migdały można mielić w elektrycznym młynku do kawy. Obok blendera jest jeden z podstawowych sprzętów w mojej kuchni. Śniadaniowe owsianki zyskują dzięki temu wyjątkowy smak (i wierzę że i wartości odżywcze).

owsianka migdałowo-orzechowa

3 łyżki płatków owsianych
10 migdałów
3 orzechy włoskie
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 banana
trochę mleka

Płatki owsiane zalewam wrzątkiem. Migdały, orzechy i siemię lniane wrzucał do młynka i mielę trochę. Gdy płatki napęcznieją, dorzucam tą mielonkę. Podlewam mlekiem (może być roślinne) dla uzyskania ulubionej konsystencji.
Zjadam niezwłocznie :-)



Ostrzegam też, że całość konsystencję mocno papkowatą, także z powodu siemienia lnianego. A smak z wyraźnym orzechowo-mgdałowym posmakiem. 

5 komentarzy:

  1. owsianki - najlepsze są te łychostajne - kocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owsianki zależnie od nastroju, raz zupowate a raz gęstwiny. wszystkie przepycha!

      Usuń
  2. zgadzam się - wszystkie owsianki są dobre !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Codziennie rano jem koktajl owsiany:) Zalane na 10 minut wrzątkiem 2-3 łyżki płatków owsianych wrzucam do blendera, dodaję kilka namoczonych wieczorem na noc orzechów laskowych i włoskich, łyżeczkę zmielonego siemienia, banan, jabłko - to podstawa.
    Czasem dodaję jeszcze owoc jakiś, jeśli akurat jest. Np garść truskawek, porzeczek, mandarynkę, pomarańczę - cokolwiek. Czasem dodaję miętę, czasem cynamon, czasem kakao - dla urozmaicenia:) Wychodzi blisko litr gęstego, pysznego, odżywczego i sycącego koktajlu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł! też czasem miksuję owsiankę! :-)

      Usuń